Ben jij ondernemer of geïnteresseerd in ondernemerschap? Dan is de kans groot dat je de Engelse term BRANDING (die wij ook in het Nederlands gebruiken) zo nu en dan voorbij ziet komen. Aan deze term kleven twee betekenissen: hoe jij je bedrijf (of jezelf) presenteert en hoe het publiek jouw bedrijf (of jou) ziet. Bij het eerste hebben we het over brand identity en bij het tweede over brand image. Als jij je brand sterk neerzet, helpt dat natuurlijk ook bij de vorming van je brand in het hoofd van (potentiële) klanten. Brand image gaat puur over waarneming. De twee zijn onlosmakelijk verbonden en beide essentieel voor marktpositionering.
Als zzp’er of freelancer in de dienstverlening gaat het vaak niet zozeer om ‘je bedrijf’ presenteren – nee, je bent het zélf! (En inderdaad, ik ben daar als zelfstandig VA een voorbeeld van.) Je verkoopt immers je vaardigheden en kwaliteiten in een pakketje van tijd. Het creëren van een brand identity wordt over het algemeen moeilijker gevonden door ondernemers die ‘zichzelf’ verkopen in plaats van een product. Het maakt namelijk dat we – vaak kritisch – naar onszelf gaan zitten kijken.
Laten we brand identity eens verder bestuderen…
Brand identity: door de bril van de ondernemer
Jij en de ontwerper met wie je samenwerkt hebben brand identity zelf onder controle. Daarom is het zo belangrijk om ook gebruik te maken van die macht! Vanuit de klant gezien is het logo het centrale en meestal eerst beoordeelde onderdeel van je brand identity. Voor het maken van een geslaagd logo is het natuurlijk belangrijk om jezelf af te vragen wat je met het logo wilt uitstralen. Het logo en ander visueel design (zoals webdesign) hoeft maar één keer goed gemaakt te worden, en daarom is er bij het visuele werk meestal nog niet zoveel aan de hand (zolang je designer goed werk verricht). Teksten moeten we echter veel vaker schrijven – het is een voortdurend proces. Dat maakt dat het makkelijker is om wisselvallige teksten te produceren dan een niet-passend visueel ontwerp. Mijn tip hiervoor is om je visuals en je teksten door hetzelfde lijstje te halen:
1. Expressie:
Het uitspreken of accentueren van je identiteit. Maak je kennis, je vaardigheden en de activiteiten van je bedrijf duidelijk: expliciet. Het blijkt ook dat mensen het fijner vinden wanneer de menselijke kant van een bedrijf naar voren komt, en dat hebben ondernemers niet altijd door. Je kunt best een zakelijke toon aanhouden, maar houd er rekening mee dat mensen ook graag willen kunnen zien dat jij – net als zij – mens bent, met een eigen karakter, waarden, interesses en doelen. Geen enkel bedrijf zou immers bestaan zonder de mens erachter, en het bedrijf zelf is meestal een reflectie van wie diegene is. Express to impress.
2. Originaliteit:
Denk aan het onderscheidend vermogen: wat maakt jou uniek, bijzonder of memorabel? Wat doe jij net even – of zelfs helemaal – anders dan concurrenten? Pronk niet, maar zorg wel dat het opvalt. Dat kan inderdaad een kunst zijn, maar ook die kunst is te leren. ;-) Hoe groter het waargenomen verschil tussen jou en je concurrenten is, hoe makkelijker het voor potentiële klanten wordt om te kiezen. Bij onderscheid gaat het echter niet per se om ‘beter’ zijn, maar anders zijn; iets anders toevoegen. Want wat als twee of meer bedrijven even goed zijn in wat ze doen…?! Zorg ook dat je met originaliteit niet doorslaat in complexiteit. Eenvoud is namelijk makkelijker te begrijpen en beter te onthouden.
3. Relevantie:
Passen al je designs (logo, website, printmateriaal, etc.) en teksten bij je bedrijf én je doelgroep? Denken ze ‘ja, dit gaat over mij!’ wanneer ze iets van je zien of lezen? Creëer een gevoel van herkenning voor jouw doelgroep, zodat ze weten dat zij worden aangesproken. Geef twijfel geen ruimte. Om dat te bereiken is het ontzettend belangrijk om een helder idee te hebben van je doelgroep, wat hen bezighoudt en wat hun ‘taal’ en gedrag is. Soms is het zelfs zo dat de mensen die worden aangetrokken tot jouw bedrijf niet onder de doelgroep vallen die jij voor ogen hebt. In zo’n geval kan het zijn dat jij eigenlijk niet weet wie de juiste doelgroep is – of je zendt het verkeerde signaal uit… Doe van tevoren dus grondig onderzoek naar jouw doelgroep en gebruik meetinstrumenten zoals Google Analytics om meer te weten te komen over hun gemeenschappelijkheden.
4. Consistentie:
Alles in je bedrijf sluit op elkaar aan als een logisch geheel en straalt betrouwbaarheid uit. Dat is de kern van consistentie. Consistentie zit ‘m dus niet in de losse elementen van je bedrijf, maar juist in de samenhang van het grote geheel. Denk aan de stijl en kwaliteit van, bijvoorbeeld, de teksten die je schrijft, het beeldmateriaal dat je gebruikt… En natuurlijk ook alles aan de binnenkant van je bedrijf, oftewel, de stijl waarmee je voor klanten werkt en de kwaliteit die je klanten ervaren; het creëren van een klantervaring die steeds hetzelfde is. Als je werkt met een duidelijk systeem (met regels over hoe je alles wilt doen) is het een stuk makkelijker om een consistent bedrijf te hebben.
Je hebt nu een aantal handvaten om je brand identity van kracht te voorzien. Ga ermee aan de slag, gun het tijd, en je zult zien dat je brand image gaat bloeien! En van jouw bloeiende brand image willen mensen graag plukken. :-)
Ik hoop dat je deze post nuttig vond! Je zou me helpen door ‘m te delen op social media.
Geef een reactie