Dus je bent voor jezelf opgekomen en wilt een lifestyle business beginnen? (Of je hebt er al een!) Misschien heb je geen flauw benul waar ik het nu over heb, maar krijg je toch ’t vermoeden dat dit weleens over jou zou kunnen gaan. Laten we eerst het principe ‘lifestyle business’ belichten. Helaas is er nog geen Nederlandstalig Wikipedia-artikel over geschreven, maar dit is wat er op de Engelstalige Wikipedia-pagina staat:
“A lifestyle business is a business set up and run by its founders primarily with the aim of sustaining a particular level of income and no more; or to provide a foundation from which to enjoy a particular lifestyle.”
Een lifestyle business is dus eigenlijk de tegenhanger van een startup. Beide soorten bedrijven kunnen, elk op hun eigen manier, baat hebben bij een Virtual Assistant. En ik zal je laten zien wat lifestyle ondernemerschap nou onderscheidend maakt, evenals het belang om te weten of een lifestyle business runnen jouw doel is (of niet).
Vrijheid & flexibiliteit
Wil je de negen-tot-vijfmentaliteit vaarwel zeggen en misschien zelfs ook locatie-onafhankelijk worden? Dan zou lifestyle ondernemerschap inderdaad iets voor jou kunnen zijn. Het starten en runnen van een lifestyle business is uiteindelijk namelijk een streven naar meer vrijheid en flexibiliteit. Wat betekent dat voor jou? Wil je vanaf verschillende plekken kunnen werken? Wil je meer tijd besteden met/aan je gezin, huisdieren of passie? Of misschien heb je eigenlijk niet zo’n sterke behoefte aan meer vrijheid en flexibiliteit, maar wil je gewoon aan iets werken dat je echt enthousiast maakt? (Zie de volgende headline voor meer!)
Wat een Virtual Assistant kan toevoegen:
Een VA is net zo flexibel als jij! Zij zal misschien ook niet altijd op dezelfde locatie aanwezig zijn. En omdat je elkaar niet hoeft te ontmoeten om succesvol samen te werken hoef je je daar ook geen zorgen over te maken. Als lifestyle-ondernemer kunnen je uren ook variëren van week tot week. Een Virtual Assistant begrijpt dit, gezien je haar elke week simpelweg andere taken kunt toewijzen. Los daarvan is het wel belangrijk om te weten hoe je ondersteund wilt worden door een VA.
Monetiseer je *passie*
Wat een vreemd werkwoord is dat eigenlijk in het Nederlands – monetiseren! Wat lifestyle-bedrijven vaak onderscheidt is dat ze gebouwd zijn rond een passie en de wens om die passie over te dragen, in plaats van economische belangen. Daarbij moet wel worden gezegd dat een lifestyle business niettemin een serieuze zaak is – we hebben het niet over een hobby. Het gaat immers om het verdienen van een boterham, zelfs als dat in eerste instantie als hobby begon. Als je zoiets naar een hoger niveau wilt brengen, dan slaap je er wel langer over dan één nacht. Zelfs van de dingen waar we het meest gepassioneerd over zijn kunnen we gek worden, als we praten in ondernemerscontext! Maar als we het pad volgen om onze passie te monetiseren, en we doen dat goed, dan voelen we vaak dat de inspanning het absoluut waard is.
Wat een Virtual Assistant kan toevoegen:
Net wanneer je merkt dat je bruist van enthousiasme, kom je tot het besef dat juridische zaken en administratieve taken ook deel uitmaken van het pakket… Misschien ben je daarnaast ook niet zo dol op het bijhouden van social media. Jee, zelfs het maken van digitale nieuwsbrieven wordt een sleur. Je hoeft mij niet te vertellen wat je liever zou doen! Maar hè, dit is precies waar een VA haar intrede kan doen! Wat jouw ding niet is besteed je uit, en de tijd die je daarmee vrijmaakt is opeens beschikbaar als declarabele uren – waarbij alles draait om de kernactiviteiten en jouw passie. Niet alleen kun je op die manier meer geld verdienen, maar je kunt ook meer tijd besteden aan het aspect van je bedrijf waar jij voor warm loopt.
De veiligere optie – lagere investering & eerder winst
Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat het de gemiddelde startup jaren kost om winst te maken. Het is volkomen denkbaar dat dit je afschrikt! Maar laten we het even in perspectief plaatsen… Deze ondernemers hebben tonnen of miljoenen in hun startup geïnvesteerd – waarschijnlijk met de hulp van investeerders. Dat is nou echt een verantwoordelijkheid in iedere zin van het woord! Maar denk eens aan je eigen bedrijf en/of bedrijfsplan. Wat heb je echt nodig om te beginnen? En niet te vergeten, wat heb je al?
Zowel het starten als runnen van een lifestyle business komt vaak neer op een minimalistische (ook wel ‘bootstrap’) aanpak. ‘Minimalistisch’ betekent niet dat je vrekkig bent of dat het je ontbreekt aan strategie; het is gewoon een woord dat niet meer dan nodig aanduidt. Het gaat over slim denken en efficiënt plannen. Aangezien het voor jou draait om het ondersteunen van je eigen bestaan en het onderhouden van een bewuste relatie met klanten/opdrachtgevers – niet het bedienen van de massa – is de kans groot dat je je geen zorgen hoeft te maken over investeringen die je diep in de schulden zullen doen zinken. Naar alle waarschijnlijk is het benodigde budget niet meer dan wat jij zelf kunt sparen. En je hebt je bedrijfsinvesteringen (bijv. goede website, adverteren) waarschijnlijk al met een paar klanten terugverdiend. Hello profit!
Wat een Virtual Assistant kan toevoegen:
Als je hebt besloten om met een VA te gaan werken, ben je waarschijnlijk tot de beslissing gekomen dat je je wilt concentreren op waar je het best in bent. Reken maar dat een VA de meest voordelige oplossing is. Een VA is namelijk geen werknemer en werkt vanaf haar eigen locatie, wat ook betekent dat ze zelf verantwoordelijk is voor het afdragen van belasting. Jij hoeft dus geen zaken als werknemersverzekeringen te regelen. En last but not least: er zijn geen kantoorkosten! Had je voor een traditionele secretaresse gekozen, dan zou het prijskaartje er toch echt anders uit hebben gezien.
Geen complexe bedrijfshiërarchie
Van tijd tot tijd kan het eenzaam zijn om alleen te werken. Misschien heb je een bedrijfspartner aan je zijde, maar de meeste lifestyle-ondernemers zijn solopreneurs – ze volgen tenslotte hun specifieke droom. Maar bekijk het eens op een andere manier en denk aan de voordelen die je geniet doordat je geen deel uitmaakt van een complexe bedrijfshiërarchie. Geen medeoprichter waar je het altijd mee eens moet zijn, geen team om alles aan door te moeten geven, geen investeerders die je tevreden moet zien te houden… Pfieuw! En zelfs als je een bedrijfspartner hebt, is de kans op meningsverschillen over zaken als de toekomst van jullie bedrijf kleiner – simpelweg omdat lifestyle-bedrijven niet dezelfde complexiteiten en risico’s hebben als startups.
Wat een Virtual Assistant kan toevoegen:
Naast het aanpassen aan jouw continu veranderende behoeften en de afwezigheid van opdringerigheid, zorgt een VA er ook voor dat je je een beetje minder alleen voelt. Ze zal je graag uithoren over bedrijfsdilemma’s. Je hebt de gulden middenweg gevonden!
Je ideale leefstijl ondersteunen vs opschalen
Zoals ik eerder al schreef draait het bij een lifestyle-business allemaal om het ondersteunen van jezelf en je gewenste leefstijl. Dit betekent dat er geen druk is om continu te groeien (spiritueel gezien is dat een ander verhaal, maar als we het hebben over cijfertjes!). Voor startups is groei noodzakelijk, en dat kan iedere betrokken persoon flink onder druk zetten. Echter, als lifestyle-ondernemer ligt je belang waarschijnlijk bij het creëren van een bekend en stabiel klantenbestand!
Wat een Virtual Assistant kan toevoegen:
Een VA is echt een verlengstuk van jouw bedrijf – het maakt niet uit of je bedrijf gericht is op het genereren van een comfortabel (basis)inkomen of dat je bedrijf gebaseerd is op een scaleupmodel.
Ik hoop dat je deze post nuttig vond! Je zou me helpen door ‘m te delen op social media.
Geef een reactie